29. 11. 2011.

Poreska uprava i novi sistem naplate poreza



Zanimljivo šta saznam ovih dana u vezi poreznika zemlje Srbije. Porez bi valjda trebalo da plaćamo svi i redovno da bi država kao takva funkcionisala u svim svojim segmentima punim kapacitetom. Međutim izgleda da je to daleko od prakse koja se primenjuje, a glavnu ulogu u ovom filmu igraju poreznici i ne bi me čudilo da im se to obije o glavu.

Taman smo pregrmeli krizu iz 2008.godine i uspeli kako tako da zaposlimo stotine hiljada nezaposlenih sa biroa gde se cifra nekako ugnezdila i u vreme krize, kad ono eto nove krize, po priznanju vodećih struktura ove države – još žešća i još teža od prethodne! Nešto nisam baš siguran da smo i prethodnu pregurali ali dobro, tako nam se servira.

Stvarnost je neumoljiva i tu nema laži i prevare. Sve se vidi i oseti na svojoj koži.

Poreska uprava je izgleda rešila da cedi suvu drenovinu ali je to nekako počela od unutrašnjosti zemlje, valjda računaju da tamo živi mnogo manje naroda nego u Beogradu pa je verovatnoća bunta nekako manja. Nisam mogao da verujem kada sam kod mojih dobrih prijatelja iz unutrašnjosti  gledao u rešenja i opomene koje im šalju za neplaćene poreske dažbine i socijalne doprinose.

Ljudi, pa to je neverovatno, pazare dnevno najviše do 3-4.000 dinara, eeeej za ceo dan toliki pazar! E, sad, nema narod para više ni za hleba pa slabo kupuju bilo šta drugo. I naravno, u tim uslovima ovi jadni vlasnici manjih STR-a, SZR-e tj.kako ih zovu manji preduzetnici  jednostavno nisu mogli da servisiraju državi dugove pa kako je kriza napredovala tako su zaostajali sa plaćenjem po nekoliko meseci.

I izgleda kako je premijer pre izvesnog vremena obećao kada su ga pitali koje mere će vlada da preduzme za novu krizu, da te mere i primenjuje ali nekako naokolo, neprimetno, polako da se raja preterano ne uzrujava. Glavna mera je koliko sam ga razumeo da se poboljša naplata poreza i doprinosa ili čitaj udri po golji! Em što poreska uprava uveliko preti opomenama em što su se bacili u blokade računa ovih malenih preduzetnika!

Ali pazi sad, ovi moji prijatelji su čvrsto rešili da im ni jedan jedini dinar ne daju. Jesu im blokirali račun za nekih 100 i kusur hiljada duga ali neće da može: njima je posao toliko propao da nema šasne da im to naplate sledećih par meseci  a u međuvremenu oni su se odlučili da zatvore radnju i da se prijave na biro. U poreskoj nisu imali sluha za njihove probleme i borbu za goli opstanak.

Sve bi ovo bilo nebitno, nisi sposoban za tržišnu ekonomiju: molim lepo, ispadaš iz igre, da se ne dešavaju neke druge stvari. Lično znam jednog debelog prasca, poreznika, iz komšiluka koji obilato koristi blagodeti državne službe i posla na kome se igrom slučaja zadesio jer je težak kockar, i naravno ko zna preko kojih veza se ubacio u poresku upravu. Čovek svaki dan ali bukvalno svaki dan 24-7-365 u godini koristi službeni auto da se vozika do posla, sa posla, da ide do vikendice, u šoping, na odmor, svaki put sa posla dolazi kući sa gomilom kesa (jadni su oni koje je on kontrolisao). O plati da ne pričam.


Dalje, sve češće saznajem koliko njih koji imaju basnoslovne pare duguju basnoslovne cifre na ime struje, komunalija, grejanja, poreza a s druge strane gledam po komšiluku penzionere kojima je penzija tik ispod 20.000 dinara kako trče da izmire svaki dinar koji im država traži a da li će da im ostane za hleb, nije važno. Koliko samo mladih ljudi ornih da rade, sede kod roditelja potpuno beznadežni, gotovo svi pričaju istu priču: džabe su učili školu, posla nema a nema ni veze čitaj para da se zaposle.

Pa zar je moguće da će cela politika borbe protiv krize da bude udar na one koji najviše pogođeni krizom? Pa šta je sa velikim, debelim, masnim, privrednicima koji nisu platili porez? Šta je sa debelim prascima iz poreske uprave koji  zloupotebljavaju svoj posao? Šta je sa masom kineskih radnji po celoj Srbiji koji zapošljavaju lokalno stanovništvo za bedne plate a nisu ih prijavili? Zar su nam Kinezi bitniji od nas samih? Kakvu reakciju očekivati od onolikog broja nezaposlenih? Ko stoji iza svega toga?


Šta je cilj ovog pritiska poreske uprave da cedi suvu drenovinu i po čijem nalogu se to radi?



Šta je cilj, revolucija?

Нема коментара:

Постави коментар