22. 2. 2012.

Poskupelo gorivo

Kako Tanjug javlja NIS je podigao veleprodajne cene goriva tako da se očekuje da i trgovci brže bolje podignu cene na pumpama. Ali pitanje svih pitanja je da li je ovo uopšte vest ili svakodnevnica? Ja ne vidim nikakvu razliku posle svakog poskupljenja goriva na ulicama gledano po broju vozila. Vozi se a i voziće se ma koliko gorivo bilo skupo.

Nema ovde nikakvog organizovanog bojkota potrošača jer svima nama je verovatno mnogo dobro kad samo ćutimo ili u najgorem slučaju prepričavamo vest: jesi li čuo da je gorivo poskupelo, vidi šta nam rade, lopovi, neće ovo proći na izborima...I tako svaki put ista priča kao što napisah u prethodnom postu psi laju vozovi prolaze.
Zar ne reče neko da je moć socijalnih mreža impozantna samo što tu moć nikako da vidimo na delu u ovakvim i sličnim situacijama. Ili možda ta moć ipak služi za neke druge stvari, recimo lična promocija velikih IT stručnjaka Srbije, poznatih estradnih i javnih ličnosti, a i malobrojnih političara koji pokušavaju da utiču na birače po ugledu na izborne kampanje zapadnih političara. A biće da svi oni umesto automobila radije voze bicikle u skladu sa ekološkom svešću. Triput URA za FB i TW!

Ali kako je samo smešno koji se sve razlozi navode za poskupljenje, pa to je čudo jedno. Otežano dopremanje goriva plovnim putem Dunava, otežana prohodnost kanala Bosfor, zabranjen prevoz kaimonima sa prikolicom zbog snega i leda, povećanje troškova proizvodnje zbog niskih temperatura, itd. Ledeno doba je uzelo maha, neverovatno kako nikada pre nije bilo snega ni leda samo se to desilo ove zime. Šta ćeš, protiv prirode se ne može a protiv lopova i nekako.

Mislim da još nisu nabrojali napetost oko uvođenja dodatnih sankcija Iranu ili se to čuva za kasnije. A skok nafte na svetskim berzama? Ima ovde da se nabraja i nabraja što će reći poskupljenja goriva nam tek sleduju.

Ovoj vesti o poskupljenju fali nešto samo ne mogu odmah da se setim šta. Ah da, pa to je vest o opštem poskupljenju svega i svačega jer svaki prozvod beše vezan za cenu goriva? Ili se to čuva za koji dan kasnije dok privreda shvati da moraju cene da se koriguju.

A šta je sa kvalitetom goriva? A šta je sa cenama goriva u okruženju? Pa ništa, izgleda da će se ipak isplatiti da sedneš u krša i pravac Republika Srpska na tankovanje burića. A možda nije loše početi opet sa kanta preprodajom po ulicama. Pre skoro 20 godina, gotovo i da nije bilo vozila po ulicama. Pa nećemo opet to isto, jer tada su ipak bile sankcije na snazi a danas ih nema. Bar ne zvanično.

Нема коментара:

Постави коментар