22. 5. 2012.

Pesimistička analiza izbora u Srbiji 2012.godine


Završeni su izbori u Srbiji 2012. godine. Dobili smo novog predsednika kome je ovo po njegovoj izjavi vrhunac političke karijere. Mnogobrojne agencije i analitičari su omanuli u svojim procenama izbornih rezlutata. Omanuli su i neki moji poznanici.
Ali, nisu omanuli u silnim posle izbornim analizama zašto su rezultati takvi kakvi su, ko je kriv za neuspeh Borisa Tadića, zašto je bilo mnogo belih listića, kako je izlaznost tako mala, otkud ona čestitka Tomislavu Nikoliću na pobedi od strane EU 3 sata pre kraja glasanja, itd.

I tako u beskrajnim razgovorima na temu politike u Srbiji jedan poznanik se posebno istakao svojom analizom. Po njemu, izbori su služili da se ubije još jedna godina, „bačena godina“. Od poslednjih izbora  2008. kada je krenula da se zahuktava svetska ekonomska kriza sa kojom je bio suočen bivši predsednik i vlada, situacija se pogoršavala iz godine u godinu. Poznanik tvrdi da su i tada političari odlično znali šta se sprema i da su baš zato davali onolika obećanja o akcijama 1000 evra, o novih 200.000 radnih mesta, o boljem standardu, o putu u EU, itd. U prilog tome ide i ona zakasnela reakcija (mere) za ublažavanje efekata krize, pa njihovo traljavo sprovođenje, ali nema veze, vreme ide, godine prolaze u njihovim pričama.

Tako dogurasmo do 2011. koja je bila očajna godina ali godina nadomak izborne godine. Tada je budući predsednik, u proleće, pokušavao stiropor metodama da se izbori za svoju dugo čekanu poziciju ali nije uspeo. Posle tog neuspelog pokušaja, kaže moj poznanik evo sad gledaj kako se ubija vreme na vlasti: 2011-ta prolazi u slalom izjavama i potezima i pozicije i opozicije, svi čekaju izbore na proleće 2012. godine, gde će zamajavati narodne mase do kraja maja. Posle toga, će leto proći u njihovim kombinacijama nove vlade, i kad se konačno dogovore, trebaće će bar još 100 dana rada da bi video u kom pravcu plovi brod i eto dogurasmo do 2013. godine. Godine prolaze, nekom dobro nekom loše.

Zašto su omanula predviđanja analitičara? Zato što nisu znali kakav plan je smislio Boris Tadić. Svi pričaju kako se čovek otuđio od naroda, kako nije video probleme i težak život naroda, kako je mislio samo na sebe i svoje partijske drugove. Nije tačno, sve je video i sve je znao, zato je odlučio da se vrlo vešto izvuče odgovornosti.  Svaki potez je išao na ruku njegov glavnog političkog protivnika Tomislava Nikolića koga je sa lakoćom pobeđivao u ranijim izborima. Zato se tako dugo premišljao da li će biti i predsedničkih izbora zajedno sa parlamentarnim, i prelomio da je idealno vreme za to. Nezadovoljstvo naroda je veliko, pljačkaška privatizacija više ne može tako lako da se prikriva, nezaposlenost ogromna, pad standarda, mućke sa kursom, afere uzimaju maha, kriza spolja još veća, investicije postoje samo u pričama, državna kasa prazna, itd. Pravo vreme da se skloniš, ispričaš neku pričicu za javnost i ostaviš drugima da se nose sa problemima.

A narod kao narod, poverovaće opet u sve što mu serviraš. Došao novi predsednik i biće bolje sigurno. Bar dok ne prođe par meseci i uvidi da i sa ovim novim nema vajde. A vreme? Vreme ide, godine prolaze a ti čekaš da ti padne s neba?


Dobro, i šta ti dragi prijatelju predlažeš povodom ovako pesimističke analize? Vidi, imaš 2 putića: prvi je da spakuješ kofere i odeš u 3 lepe pm odavde a drugi je da spremiš 5 hiljada i daš nekome da se zaposliš na državnu grbaču i tako živiš dok država živi. Prosto.

Нема коментара:

Постави коментар